Program za proracun transformatora download. PRORAČUN TRANSFORMATORA

Program za proracun transformatora download Rating: 9,6/10 815 reviews

PRORACUN KLASICNIH EI TRANSFORMATORA

program za proracun transformatora download

Laboratorijske jedinice se ne prave samo sa transformatorom, grecom i elektrolitom! Meni ovo izgleda glupo jer se na taj način dobija uvećan napon na sekundaru za 1,1 , pogotovo ako motate sekundar za malo veći napon. Hvala gujo,nasao sam tvoj post na nekom drugom forumu na kome si dao i broj telefona. Da ne širim temu da krenemo konkretno na formule: Polazimo od gustine struje : 13. Cena je verovali ili ne samo 180dinara za kilogram. Pozdrav i pitaj ponovo ako imaš nekih problema! Ne znam koje stranice jezgra se mere da bi se izracunala snaga. Poprečni presek prstena je obično kvadratnog ili pravougaonog oblika, ali su skuplja jezgra kružnog preseka takođe prisutna. Slažem se sa onim vrijednostima elektrolita koje se definisane po amperu! Za bierkofa : Izvini tek sada sam razbudjen i vidim da si napisao da ćeš koristiti elektrolit od 2200uF a ja sam u prethodnom čitanju pročitao sanjao 22 000uF.

Next

Programi za dizajn rasvjete besplatni download

program za proracun transformatora download

Bio bih zahvalan nekome ko bi mi pružio tu informaciju! I na kraju moram priznati da sam poslednji trafo namotao prije možda nešto više od 5 godina , ali ću uskoro malo da se podsjetim, trebat će mi dva komada. Svaki sloj je izolovan od obližnjeg sloja da bi se smanjili gubici zbog vrtložnih struja koje zagrevaju jezgro. Ali mene zanima kad na taj nacin odredim duzinu zice. Koji je potrebni napon I struja startera? Transformator je električni uređaj koji transformiše energiju iz jednog kola u drugo, posredstvom magnetne sprege, bez ikakvih pokretnih delova. Prodao mi covek iz Beograda za 45e. Ako potrošač povuče veću struju a trafo ima snage da to nadoknadi i elektrolit kapacitet da se ne isprazni ostaje sve u granicama proračuna.

Next

Osnovni pojmovi i formule za proračun transformatora

program za proracun transformatora download

Ako su za indukcije veće od 1 Tesle to znači da mogu da se koriste za snage veće od one koja bi se dobila ovim proračunom što za amaterske primjene nije od nekog posebnog značaja. To se slaze i sa Borinom tezom i teorijom da trafo treba da bude barem 2X jace od snage pojacivaca,ne da ne moze da bude manje ali bi bilo pozeljno, a da nekazem da veci nista ne bi stetio cak bi bio koristan. Jedino na drugoj strani dokumenta-u wordu sto si mi poslao tamo gde su trebale da budu formule bio je prazan kvadrat, i pisalo je upozorenje enough memory,i nisam video formule. Evo , i treći dio vezan za transformatore i posle ovoga slijedi pauza ne znam koliko duga jer ne zavisi od mene! Jaraja Njavre dužnosti ministra, Odluka o visini posebnih troškova postupka i troškova,. Srećna ti Nova Godina i da nam u ovoj godini namotaš svoj prvi transformator! Da li namotaj startera motam nezavisno od namotaja sekundara aparata za varenje? Ako nije bilo nikakvog lima onda bih trebao da nađeš načina nekako da ih stegneš, stegni ih barem nekom dovoljno jakom žicom čisto da ne zuje jer na taj način ćeš eliminisati pored neprijatnog zujanja i dodatne gubitke koji se javljaju zato što se vibracijamama stvaraju vazdušni procjepi a usput i smanjiti grijanje trafoa. Ono što si me pitao vezano za snagu transformatora je i tačno i netačno a sve zavisi šta ti je potrebno. Da li treba posebna izolacija i kako? Ima na 220 V strani sekundaru 5 izvoda, od kojih je jedan srednji bio izvan upotrebe.

Next

Nejasno mi je nesto oko proracuna trafoa

program za proracun transformatora download

Pretpostavili smo na početku da su gubici zanemarljivi što ima za posledicu da nam je snaga na sekundaru jednaka snazi na primaru. Nije to baš tako jednostavno za uraditi jer mora da posmatraš puno parametara a ne samo činjenicu koliko namotaja tvoj transformator treba da ima. Ti si radio tu tablicu i znaš kako šta radi, ali ja kao totalni noob za tu temu jedva znam unijeti parametre. Naravno i kad bih napravio neki dobar smps,opet bi mi bio problem trafo,da li ipak mozes da mi kazes kako da konkretno namotam trafo, znaci sa dva primara,i dva sekundara ,sa 12 na +-40v,jezgro bih koristio e42 ili ako ima neko koje je bolje za moje potrebe? Lazare mogao bih da ti odgovorim na jedan od sledećih načina : 1. Možda treba još da ti kažem da na sekundaru možeš da ideš i sa malo tanjom žicom od one koju smo izračunali ali nemoj da pretjeruješ. Ako, mislite da ste u pravu grdno se varate. Za one transformatore reda 1ooo W ne treba da uzimaš gustinu struje od 2.

Next

Nejasno mi je nesto oko proracuna trafoa

program za proracun transformatora download

To bih želio uraditi prije no što stvar dam u ruke projektantu. Skini svu žicu sa kalema što je namotana i nemoj da je koristiš za ponovno motanje jer je vjerovatno neupotrebljiva za ponovno motanje s pretpostavkom da je već dovoljno stara i da je lak sa žice ispucao prilikom odmotavanja. Ako uzmeš da je gustina struje npr. Možda bih sada, pošto imam dovoljno vremena mogao da pokažem kako se dolazi do formule za izračunavanje debljine žice koja je pokazana u prethodna dva teksta. Ali mene zanim dali je to izvodljivo sa dva identicna transformatora od koih svaki ima primar 220V i sekundar 30V? Imam dva transformatora pa bih hteo da izracunam kolike su snage. Ne bi bilo lose da mi objasnis i prvi i drugi slucaj,posto me zanima.

Next

Nejasno mi je nesto oko proracuna trafoa

program za proracun transformatora download

Ovo smanjuje dužinu potrebne žice i takođe obezbeđuje zaklon da smanji magnetsko polje jezgra od stvaranja elektromagnetnih interferencija. . Da nepomenem da sam nešto vrlo važno zaboravio u prva dva dijela izlaganja. Zasto bi se mucio praveci trafo, kad imas na internetu da kupis jeftino, transformatore ogrovnih snaga? Konstrukcija u obliku traka obezbeđuje da su granice traka optimalno poravnate, povećavajući efikasnost transformatora smanjivanjem opiranja jezgra. Ako je nekome koristilo super, mene više zanimaju prijedlozi za unaprijeđenje. A što se tiče debljine žice nije kritično da stane ova koju smo izračunali barem ne bi trebalo samo mora dobro da se slože namotaji, dakle jedan do drugoga. Površinu jezgre transformatora ćemo označiti sa S i izračunati kada izmjerimo dimenzije a i b Cm sa Sl.

Next

Proračun namotaja i izrada transformatora

program za proracun transformatora download

Tako da molim za pomoc,bilo bi mi od velike pomoci ako bih mogao da postujem neke seme smps-a pa da mi kazete koja od njih bi po vama najbolja bila za moje pojacalo,a onda da mi u skladu sa odabranim smps-om predlozite koje jezgro i kako konkretno da ga namotam. Nakon odmatanja s trafa, može se dogoditi da je lak oštečen ili probijen, pa treba biti oprezan s time. Naravno treba biti pažljiv pri postavljanju limova da ne bi došlo do oštećenja žice tj. Zacudio se kada sam mu rekao da treba 1. Imam sada polaganje uvezi Energetske Elektronike i nikako nemogu da nadjem prave lekcije za trecu godinu pa ako vi nekako znate molio bih vas da mi pomognete jer sam prvi put vec pao pa nebih zeleo i drugi put.

Next

Programi za dizajn rasvjete besplatni download

program za proracun transformatora download

Preporučujem ti da prvo namotaš neki transformator snage 50 — 100 W jer ga je mnogo lakše motati za početnika s obzirom da nema puno namotavanja kao za neki od 1 W koji samo u primaru ima oko 6-9 hiljada namotaja. Proračun bi ti bio dobar da koristiš naizmjenični napon, dakle svi podaci koje si ti izračunao bili bi tačni kada bi namotao transformator ali bi onda imao sledeći problem. Debljina žice na sekundaru takođe u mm se izračunava kao i u prethodnom slučaju samo sada umjesto Ip koristimo struju sekundara tj. Ovakba jezgra mogu da podnesu veće indukcije i sa njima se mogu praviti transformatori sa klasičnim nosačem kalema samo se mora voditi računa da su U-polovine dobro stegnute i da među njima nema vazdušnog procepa. Ispravka je uradjena par postova ispod u poruci gdje takodje imaju cvena slova! Ajde radi jednostavnosti moramo da pretpostavimo koliko sekundara nam je potrebno i recimo neka je to 3 sekundara kao sto si i pitao.

Next